Latest News

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Επεισοδιακή συγκέντρωση λιμενεργατών στο Σύνταγμα - Στην επόμενη ΓΣ η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης

Επεισοδιακή ήταν η συγκέντρωση  και πορεία από λιμενεργάτες στο Σύνταγμα έξω από κεντρικό ξενοδοχείο,  που πραγματοποιήθηκε  γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, φωνάζοντας συνθήματα:


"Κλέφτες, αλήτες και ρουφιάνοι, κάτω τα χέρια από το λιμάνι"!

   Οι εργαζόμενοι στα λιμάνι είχαν κλείσει την οδό Β. Γεωργίου, ενώ σημειώθηκε μικροένταση που είχε σαν συνέπεια να λιποθυμήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, Γιώργος Γεωργακόπουλος.   
Οι λιμενεργάτες και υπάλληλοι διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.   Μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου έχουν παραταχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ και δεν επέτρεπαν να περάσουν ακόμα και μέλη του ΔΣ  του ΟΛΠ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αναγκάστηκε να μπει από την πίσω πόρτα στο ξενοδοχείο.

Τελικά η συνέλευση ενέκρινε την αλλαγή του καταστατικού αλλά η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης μετατέθηκε για την άλλη Παρασκευή, οπότε και θα συνεχιστεί η γενική συνέλευση των μετόχων, την Παρασκευή 10 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος του Πειραιά θα εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας του ΟΛΠ με μία εκ των θέσεων που θα κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ σε αυτό, όπως υποσχέθηκε ο βασικός μέτοχος του λιμανιού του Πειραιά (ΤΑΙΠΕΔ), 

Στο μεταξύ,  η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών Αρχιεργατών εξήγγειλαν σήμερα νέα 48ωρη απεργία στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι διεκδικούν από την κυβέρνηση υπεύθυνες απαντήσεις στα αιτήματά τους και κυρίως υπεύθυνες πολιτικές πράξεις που θα κατοχυρώνουν την εργασία και τις εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζομένων.
 
Οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ θα πραγματοποιήσουν αύριο, στις 11:00, συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού.



Οι εκκρεμότητες
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι  υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, όπως το γεγονός ότι η πώληση του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ δεν έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τόσο της χώρας μας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ανέφεραν ότι δεν έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου, ενώ υπογράμμισαν ότι εκκρεμεί απόφαση επί σχετικής ενστάσεως που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι σε αρχική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η κινητοποίηση 
Η πορεία των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης προς την βουλή είχε ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. 
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και απαιτούν την εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα στις 11 το πρωί σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ.


Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν για έκτη μέρα σήμερα τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες αντιδρώντας στις ιδιωτικοποιήσεις και διεκδικώντας την διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων.

Οι μέτοχοι του ΟΛΠ αναμένεται κατά την διάρκεια της σημερινής συνέλευσης να εγκρίνουν την Σύμβαση Παραχώρησης Δημοσίου-ΟΛΠ με τις παρατηρήσεις που έχουν κάνει τα μέλη του δ.σ στην τελευταία συνεδρίασή τους, αλλάζοντας το καταστατικό της εταιρείας. Μια από αυτές τις αλλαγές είναι η απομάκρυνση από το δ.σ. των δυο εκπροσώπων των εργαζομένων και του δημάρχου Πειραιά. 

Η απόφαση αυτή του δ.σ έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι ζήτησαν την περασμένη Κυριακή συνάντηση με τον ΥΝΑ Θοδωρή Δρίτσα. Η συνάντηση δεν είχε αίσιο τέλος με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για ευχολόγια και απέστειλαν εξώδικη επιστολή σε ΥΝΑ, ΤΑΙΠΕΔ και δ.σ του ΟΛΠ στην οποία καταγράφουν τις σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν έχει σταλεί ακόμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο το τελικό κείμενο της νέας Σύμβασης Παραχώρησης ανάμεσα στο Δημόσιο και στον ΟΛΠ, κάτι που σύμφωνα με νομικούς κύκλους, θα πρέπει να γίνει πριν η Σύμβαση προωθηθεί προς κύρωση στη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σ` αυτή την κίνηση, καθώς σύμφωνα με τους συνδικαλιστές και πάλι δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη απάντηση, εκτός από το γεγονός ότι (χθες) την Δευτέρα υπήρξε κοινή δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου που να υποστηρίζουν τα αιτήματά τους. 

Από την πλευρά του ο ΥΝΑ, Θ.Δρίτσας υποστηρίζει ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να κατοχυρωθούν πλήρως οι ασφαλείς και σταθερές θέσεις εργασίας των εργαζομένων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ και ότι υπάρχει ένα πλέγμα προστασίας το οποίο έχει αποτυπωθεί στη Σύμβαση Παραχώρησης Δημοσίου - ΟΛΠ και στη ΔΑΛ (Δημόσια Αρχή Λιμένος).

Η κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Εργασίας:

«Υπό το φως των εξελίξεων και αξιολογώντας τα αιτήματα/ανησυχίες των εργαζομένων στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης δηλώνουμε ότι σταθερή βούληση και επιδίωξη των συναρμοδίων Υπουργών και της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση των σταθερών και ασφαλών σχέσεων εργασίας στον Ο.Λ.Π και στον Ο.Λ.Θ στο «νέο περιβάλλον», με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Η προσπάθεια για την εξασφάλιση σταθερών εγγυήσεων υπέρ των εργαζομένων θα συνεχιστεί».

«Θεωρούμε ότι η εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, εκτός από πράξη δικαιοσύνης, αποτελεί στέρεο έδαφος για την αναπτυξιακή πορεία των δύο λιμανιών και προς αυτή την κατεύθυνση είναι σκόπιμο και χρήσιμο να βοηθήσουν οι πάντες».

Προειδοποίηση από την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας

Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας προειδοποιεί γι ακίνδυνο ματαίωσης προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά. Η ΕΚΚΦΝ αναφέριε ότι τις τελευταίες μέρες υπήρξαν ματιαώσεις προσεγγίσεων, τονίζοντας ότι αν δεν βρεθούν λύσεις θα «υπάρχει σοβαρό κόστος». 

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι κρουαζιέρες πραγματοποιούνται κανονικά καθώς έχουν προβλέψει προσωπικό ασφαλείας για να διασφαλίσουν τις ομαλές προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά.