Latest News

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Υπογράφεται η συμφωνία για την πώληση του ΟΛΠ


Υπογράφεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η σύμβαση για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της...
China COSCO Shipping Corporation.   
Η υπογραφή θα γίνει στις 12 το μεσημέρι παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το νο1 της εαιτρείας, τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του μητρικού ομίλου China Cosco Shipping Corporation Limited, Xu Lirong και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Η παρουσία του προέδρου του κινεζικού κολοσσού δείχνει και τη σημασία που δίνει η κινεζική κυβέρνηση στη συμφωνία. 
Η συνολική αξία της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΠ ανέρχεται σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο ποσό του 1,5 δισ. Συνυπολογίζονται, όπως σημειώνει η Καθημερινή,  και τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.   Το ΙΟΒΕ υπολογίζει πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μπορεί να αποφέρει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στην ελληνική οικονομία έως και 4 δισ. ευρώ ετησίως.