Latest News

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο Πειραιά: Στο σκοτάδι δέκα αναπάντητες υποθέσεις

Στο σκοτάδι παραμένει η εσωτερική έρευνα και η διασταύρωση στοιχείων στις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά σχετικά με ατασθαλίες και παράτυπες πράξεις στα οικονομικά σε...


βάθος δεκαετίας (2003-12), που εντόπισε η εμπιστευτική έκθεση έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

Το μείζον θέμα με τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου τέθηκε εκ νέου από τον Τάσο Κάρλε και τον Ιωσήφ Βουράκη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά. 

Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης απέφυγε να μιλήσει επί της ουσίας του θέματος με το πρόσχημα ότι βρίσκονται υπό εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες του ελέγχου και εν αναμονή του τελικού πορίσματος. 
Ωστόσο αρνητική εντύπωση προκάλεσε η άποψη που διατύπωσε ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι κατά την γνώμη του οι δημότες δεν ενδιαφέρονται για τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου στα οικονομικά του Δήμου Πειραιά!!! (Αν και δεν γνωρίζουμε πως κατέληξε σ΄αυτό το απίθανο συμπέρασμα, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λέγεται από τον δήμαρχο και μάλιστα δημόσια από κάθε πλευρά και άποψη...)


Για την ιστορία, οι υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά κλήθηκαν ν' απαντήσουν σε 150 ευρήματα, ωστόσο δεν μπόρεσαν να συλλέξουν υλικό για τουλάχιστον 10 υποθέσεις κακοδιοίκησης και παρατυπιών. 
Η διοίκηση του Δήμου ζήτησε παράταση τεσσάρων μηνών, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε όσα διαπιστώνονται στην έκθεση των ελεγκτών.  
Στην έκθεση 268 σελίδων εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, σωρεία ύποπτων συναλλαγών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσαν από την πληρωμή ανταποδοτικών τελών ως τα πριμ παραγωγικότητας των υπαλλήλων και από τα μη καταγεγραμμένα ακίνητα του δήμου ως τα ζητήματα διαχείρισης καυσίμων (για τα οχήματά του), αλλά και πολλές άλλες προμήθειες.

Ο φάκελος με τις έγγραφες εξηγήσεις του Δήμου Πειραιά παραδόθηκε στο Γενικό Λογιστήριο, ενώ ταυτόχρονα υποβλήθηκε και το αίτημα για τετράμηνη προθεσμία σχετικά με τις 10 αναπάντητες υποθέσεις. Μάλιστα, για την αντίκρουση των ευρημάτων της έκθεσης, η διοίκηση του Δήμου υποστήριξε ότι η οικονομική υπηρεσία δεν επαρκεί και χρειάζεται βοήθεια από εξωτερικούς συνεργάτες για τους οποίους προϋπολογίστηκε κονδύλι 60.000 ευρώ.
Τέσσερις μήνες μετά παραμένει άγνωστο τι έγινε με τις απαντήσεις του Δήμου Πειραιά για τις δέκα υποθέσεις που οι υπηρεσίες δεν είχαν μπορέσει να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα κατά την διάρκεια του ελέγχου.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά του Δήμου είχε ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου του 2013 επί δημαρχίας Βασίλη Μιχαλολιάκου. Χρειάστηκαν να περάσουν 2,5 χρόνια για να παραδοθεί τον περασμένο Οκτώβριο η έκθεση των δύο ελεγκτών στο γραφείο του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Η προθεσμία λήγει και αναμένονται τώρα τα αποτελέσματα...