Latest News

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τo hotspot στο Σχιστό

Κατώτερη των περιστάσεων ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Κέντρο Προσφύγων- Μεταναστών στο Σχιστό, καθώς...
δεν έλαβε υπόψη την ανησυχία της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών βρίσκεται σε ολοκληρωτική αναντιστοιχία με την βούληση της τοπικής κοινωνίας.
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση του, ο επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης Κερατσινίου – Δραπετσώνας «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ» Ζαχαρίας Ζούπης, ο οποίος σημειώνει τα εξής: 
"Αφού κάποιοι καθυστέρησαν το Δημοτικό Συμβούλιο δέκα μέρες, διάστημα που με ενέργειες αξιοποίησαν για να παγώσει οποιαδήποτε κοινωνική αντίδραση ( συνεχείς δηλώσεις του Δημάρχου Περάματος που λειτουργούσε ως κομματάρχης και δημιουργούσε την εικόνα ότι όλοι δέχονται τα πάντα ,η σύσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά με τους δημάρχους της περιοχής οι οποίοι συζήτησαν χωρίς να έχουν αποφάσεις των Συμβουλίων τους και είπαν ΝΑΙ δήθεν υπό προϋποθέσεις χωρίς να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο ) ,πήραν μια απόφαση στηριγμένη στις ψήφους της παράταξης του Δημάρχου και μόνο. Το ενδιαφέρον αλλά φλύαρο κείμενο της απόφασης είναι ένας συμβιβασμός των συνιστωσών της παράταξής που διοικεί τον Δήμο με κοινό παρονομαστή το ΝΑΙ ,με προαπαιτούμενο να μην φανεί ότι υπάρχουν και άλλες απόψεις πέραν της κυβερνητικής .
Το Δημοτικό Συμβούλιο όφειλε το λιγότερο να πει ΟΧΙ στο Σχιστό τουλάχιστον ως μόνου χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ,το ολιγοήμερο πάγωμα της απόφασης της Κυβέρνησης ,ώστε μέσα από διάλογο να υπάρχει πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου σε συνθήκες ορατού κινδύνου να κλείσουν τα σύνορα, την έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής ένωσης Δήμων Αττικής για να εκφράσει άποψη,την κοινή σύσκεψη αρμοδίων Υπουργείων με αντιπροσωπία οργάνων της Αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων Δήμων.
Αντ’ αυτού επιλέχτηκε ο δρόμος της σιωπής ,της απραξίας ,της έκφρασης ευχών.
Ο λαός λέει «δικά τους τα γένια ,δικά τους και τα κτένια». Όλοι κρίνονται και όλοι κρινόμαστε . Η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες. Ποτέ Δημοτική Αρχή μεταπολιτευτικά και επί οποιασδήποτε Κυβέρνησης , δεν έδειξε τέτοια ανυπαρξία κριτικού λόγου , προβολής εναλλακτικών σχεδίων και υπακοή σε κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.
Η απόφαση δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στην περιοχή. Δημιουργεί προβλήματα και στους πρόσφυγες και μετανάστες ,στις συνθήκες διαβίωσής τους .Δημιουργεί τον κίνδυνο δημιουργίας γκέτο. Ως «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» δείξαμε με συνεχείς παρεμβάσεις μας αλλά και με την ομιλία του επικεφαλής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και το Σχέδιο Απόφασης που προτείναμε ότι υπάρχουν λύσεις που συνδυάζουν το τρίπτυχο : Συμβολή όλων των Ελλήνων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ρεύματος στην βάση της αρχής της αναλογικής ανάληψης ευθυνών και βαρών – Λύσεις μέσα από διάλογο και όχι με πρακτικές που παραπέμπουν στο «αποφασίζουμε και διατάσουμε»
– Εξασφάλιση πραγματικά ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για όλους αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους .Ασφαλώς δεν εισακουστήκαμε. Αντίθετα ακούσαμε μαθήματα ανθρωπισμού (!) που δεν τα χρειάζονται οι Κερατσινιώτες και οι Δραπετσωνίτες ,πολύ περισσότερο όταν γίνονται για να δημιουργήσουν τεχνητούς εχθρούς και σκιάχτρα ,ώστε να καλυφτούν κυβερνητικές ευθύνες , η απραξία – αφασία- ερασιτεχνισμός των υπευθύνων.
Ελπίζουμε να μην επαληθευτούν οι φόβοι που εκφράσαμε και εκφράζουμε .Σε κάθε περίπτωση πάντως έχουμε την πεποίθηση ότι τον ρατσισμό και την ξενοφοβία την τροφοδοτούν η ασάφεια, οι εύκολοι χαρακτηρισμοί, η αίσθηση ότι κάποιοι πειραματίζονται ,η σύγχυση ,η ανικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης του προβλήματος που έχει προκύψει. Ας το έχουν αυτό υπόψη όσοι εύκολα μιλάνε και εκτοξεύουν χαρακτηρισμούς ,την ίδια ώρα που δεν έχουν να πουν τίποτα για την υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, για την ανεπάρκεια του Σχιστού να υποδεχτεί ανθρώπινα όσους υποφέρουν, για την έλλειψη συνολικού σχεδίου ,για τις κυβερνητικές καθυστερήσεις"
@ Αλήθεια, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για όσα μπορεί να συμβούν από την παρουσία των μεταναστών στο hotspot στο Σχιστό, ιδίως στους μαθητές των σχολείων στο Πρεσόφ; 
Γιατί οι Δήμαρχοι το μόνο που μπορεί να κάνουν είναι να μαζεύουν τα σκουπίδια από κέντρο μεταναστών και δεν εγγυηθούν τίποτα για την ασφάλεια των κατοίκων τους...