Latest News

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Η απόβαση των αγροτών της Κρήτης στον Πειραιά - Η μητέρα των μαχών στο Σύνταγμα, κλειστό το κέντρο

Σε κλοιό αγροτών θα βρεθεί σήμερα και αύριο η πρωτεύουσα, αφού οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες καταφθάνουν με κάθε μέσο και από κάθε σημείο...
της χώρας. 
Ήδη λίγο μετά τις 9:30 σημειώθηκαν τα πρώτα μικροεπεισόδια, όταν μεγάλη ομάδα αγροτών από την Κρήτη κατευθύνθηκε στην πλατεία Καραϊσκάκη με σκοπό να απεγκλωβίσει αγροτικό όχημα, το οποίο έχουν μπλοκάρει αστυνομικοί.
Αγρότες πέταξαν ντομάτες και άλλα αγροτικά προϊόντα, αλλά και καπνογόνα, εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που είναι παραταγμένη έξω από το κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα, οι αγρότες δίνουν «ραντεβού» στο Σύνταγμα, σχεδιάζοντας πορεία στο Κέντρο της Αθήνας και «στρατοπεδεύοντας» έξω από τη Βουλή, την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα για να μη βρεθεί ούτε ένα... τρακτέρ στους δρόμους της πόλης.
Κλειστές είναι οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών, που φτάνουν σταδιακά από όλη την Ελλάδα, ενώ έκλεισαν πριν από λίγο και οι οδοί Αχιλλέως και Δεληγιάννη στο Μεταξουργείο.
Μεγάλες δυσκολίες στις μετακινήσεις τους αναμένεται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, καθώς σταδιακά θα κλείνουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί τρία πλοία από την Κρήτη μεταφέροντας εκατοντάδες αγρότες που θα συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις στην Αθήνα.
Ειδικότερα, από το Ηράκλειο κατέπλευσαν τα πλοία "Κύδων" και "Κνωσός Παλλάς" μεταφέροντας σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτοσυνδικαλιστών τους περίπου 2.000 άτομα. Επίσης, από τη Σούδα έφθασε στις 05:40 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star calaxy" μεταφέροντας περίπου 300 άτομα.
Οι αγρότες μετά την άφιξή τους στον Πειραιά θα μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθούν, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στο Σύνταγμα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.
Στο λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν για λόγους ασφαλείας δυνάμεις του λιμενικού.
Οι αγρότες καταφθάνουν με όλα τα μέσα στην πρωτεύουσα, ενώ όπως καταγγέλλουν η Τροχαία πραγματοποιεί ελέγχους ακόμη και σε φορτηγά προκειμένου να μην «περάσει» κανένα τρακτέρ στην πόλη. Καταγγελίες υπάρχουν και για μπλόκο στον Ισθμό.
Εξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Έξω από το κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη, έχουν συγκεντρωθεί οι περίπου δύο χιλιάδες αγρότες από την Κρήτη που έφτασαν με τρία πλοία, νωρίς το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά. Κάποιοι από αυτούς κατευθύνονται στην πλατεία Κάνιγγος, έξω από το παλιό κτίριο του υπουργείου Εμπορίου, στο οποίο τώρα στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας.
Αποφασισμένοι να φτάσουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση αγροτών από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, στα διόδια του Ισθμού. Εκεί έχουν φτάσει οι αγρότες με τα τρακτέρ φορτωμένα σε συρόμενες νταλίκες από τη Λακωνία και αναμένονται κάποιες ακόμα νταλίκες από τη Ναύπακτο και από τον Πύργο Ηλείας, που έχουν καθυστερήσει λόγω των μπλόκων της αστυνομίας στους δρόμους.
Ο Χρήστος Αναγνωστάκος από τη Λακωνία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, από τη Σπάρτη μέχρι τον Ισθμό, τα αστυνομικά μπλόκα που συνάντησαν και τους έκαναν ελέγχους ήταν πολλά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι έγιναν έλεγχοι στου Αρδάμη όρια Αρκαδίας - Λακωνίας, στην Τεγέα ύψος Σακελλαράκου, στα διόδια του αυτοκινητόδρομου κι αυτή την ώρα έφτασαν στον Ισθμό και ξεφορτώνουν από τις νταλίκες τα δεκατρία τρακτέρ που έφεραν από τη Σπάρτη.
Πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα και θα τα βάλουν προπομπούς στην αυτοκινητοπορεία μαζί με τα αγροτικά αυτοκίνητα και δεκάδες λεωφορεία που έχουν φτάσει στον Ισθμό από όλη την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, μόλις φτάσουν και τα τρακτέρ από τον Πύργο και τη Ναύπακτο, όπου έχουν καθυστερήσει και θα κινήσουν όλοι μαζί για την Αθήνα.
Με λεωφορεία και αυτοκίνητα
Με λεωφορεία και αυτοκίνητα αναχωρούν αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, με προορισμό την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.
Η συμμετοχή των αγροτών είναι μεγάλη, είπε  ο Σάκης Μαυρόγιαννης, πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Αχαΐας και όπως πρόσθεσε, «ο κάθε αγρότης αισθάνεται ότι πρέπει να είναι σήμερα στο συλλαλητήριο της Αθήνας».
Όσον αφορά τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών από το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου Κώστας Πουρνάρας, «περισσότεροι από 2.000 αγρότες αναμένεται να μεταβούν σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να ενώσουμε την φωνή μας με την φωνή των συναδέλφων μας από όλη την χώρα, ενάντια στο καταστροφικό προσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό».
Επίσης, λεωφορεία με αγρότες αναχωρούν από το πρωί από τα μπλόκα του Κουρτεσίου της Μαραθιάς και του Αγίου Γεωργίου είπε στο ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ηλείας Ανδρέας Τσουκαλάς, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι θα είναι μαζική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Όσον αφορά στην κυκλοφορία, σχεδόν όλοι οι δρόμοι σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία είναι ανοικτοί, ενώ στις 10:30 το πρωί θα ανοίξει και η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου