Latest News

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Η δίκη για την υπόθεση Βλαστού στον Πειραιά - Εκβιασμοί, απαγωγές, βομβιστικές ενέργειες


Εκβιασμοί, απαγωγές, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, βομβιστικές ενέργειες κατά δικαστικών και «χρυσά συμβόλαια» για τοποθέτηση βομβών...
κατά παραγγελία.
 Αυτά συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια δρούσε ανενόχλητη με πρωταγωνιστές βαρυποινίτες των φυλακών Κορυδαλλού, έγκλειστο πρώην υπουργό, δικηγόρους και πολλούς ακόμη «συμπρωταγωνιστές». Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος, Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος είναι μόλις 4 από τα σχεδόν 40 άτομα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση που αποκαλύφθηκε πέρυσι τον Ιανουάριο.
Αν και η ανάκριση για τη συγκεκριμένη υπόθεση περατώθηκε από τους ανακριτές Δημήτρη Φούκα και Κυριακή Κατσιβέλη, η δικογραφία «πηγαινοέρχεται». Οι ανακριτές διαφθοράς κήρυξαν το πέρας της ανάκρισης, διαβιβάζοντας τη δικογράφια στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος και θα αποφανθεί στο δικαστικό Συμβούλιo την παραπομπή ή μη κατηγορουμένων σε δίκη. Όμως για δικονομικούς λόγους, μόλις την περασμένη εβδομάδα η υπόθεση επέστρεψε στο γραφείο τους.
Η καθυστέρηση στη διαβίβαση της υπόθεση σε εισαγγελέα έγκειται στο κομμάτι που αφορά στην επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό σε βάρος της τότε εισαγγελέως στη Λάρισα, Σοφίας Πετράκη. Αν και η υπόθεση για τις ενέργειες σε βάρος της έχει εκδικαστεί, ασκήθηκε επιπλέον δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην μεγάλη δικογραφία του κυκλώματος. Στο μεταξύ όμως, η παθούσα εισαγγελέας μετατέθηκε στην Αθήνα με αποτέλεσμα η υπόθεση να μην μπορεί να εκδικαστεί – αν και εφόσον κάτι τέτοιο αποφασισθεί με σχετικό βούλευμα- από το Εφετείο της Αθήνας. Το αποτέλεσμα ήταν η δικογραφία να επιστρέψει πίσω για να αποφασισθεί ποιο δικαστήριο θα επιληφθεί τελικώς της υπόθεσης, με πιθανότερο σενάριο να οδηγείται στον Πειραιά.
Τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου
Το διαβιβαστικό της αστυνομίας στους ανακριτές διαφθοράς περιείχε 38 άτομα, αριθμός που αυξήθηκε κατά ένα ακόμη, καθώς ασκήθηκε δίωξη και σε βάρος του συζύγου της Λίτσας Βλαστού, ο οποίος καταζητείται καθώς σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης. Ο βαρυποινίτης στην απολογία του, τον είχε εμπλέξει στην υπόθεση, λέγοντας πως «το 1,5 εκατ. ευρώ ήταν καθαρά και ο σύζυγος της Λίτσας, που είναι ναυτικός τα έβγαζε έξω με τσαντιές, τα κατέθετε σε τράπεζες και αφού τα νομιμοποιούσε τα επέστρεφε στην Ελλάδα». Μάλιστα, τον είχε «τοποθετήσει» και στην επίθεση σε βάρος της εισαγγελέως Πετράκη λέγοντας πως «ο μ….πήγε και έβαλε 20 κιλά εκρηκτικά ενώ του είχα πει να βάλει μόνο 2 κιλά για να τη φοβίσουν».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακριτές διαφθοράς ζήτησαν άρση του τραπεζικού απορρήτου του συζύγου της Ευαγγελίας Βλαστού και βρήκαν αρκετούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Σε αυτούς εντόπισαν κινήσεις και μικροποσά της τάξεως των 10 έως 20 χιλιάδων ευρώ, αλλά σε καμία περίπτωση από τα μέχρι στιγμής ευρήματα δεν συγκεντρώνεται το ποσό των λύτρων. Μάλιστα, όσα από τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα έχουν βρεθεί κατασχέθηκαν.
Από τα 30 εκατομμύρια ευρώ της απαγωγής του μεγαλοεφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, είχαν βρεθείπερίπου 210.000 ευρώ στην κατοχή της πρώην συζύγου του Παναγιώτη Βλαστού, Ι.Χ. Από τις καταθέσεις και τις απολογίες στην υπόθεση του κυκλώματος, υπήρξε πληροφορία σύμφωνα με την οποία ορισμένα από τα λύτρα της απαγωγής είχαν δοθεί σε εφοπλιστή της Θεσσαλονίκης για να τα «ξεπλύνει». Κατά πληροφορίες, το ανακριτικό κατώφλι πέρασε άνθρωπος που φέρεται να δίνει πληροφορίες για τα όσα συμβαίνουν εντός των φυλακών, ο οποίος επιβεβαίωσε την εκδοχή αυτή προσθέτοντας αρκετές ακόμη πληροφορίες στην κατάθεσή του, την οποία τελικά… αρνήθηκε να υπογράψει. Αν και υπάρχουν εικασίες, τελικώς δεν επιτευχθεί η συλλογή στοιχείων και αποδείξεων.
Ο Άκης και η Λίτσα
Μέσα από δεκάδες αριθμούς κινητών τηλεφώνων και τις κλήσεις που γίνονταν μεταξύ τους η έκθεση της αστυνομίας κατάφερε σε αρκετά σημεία να συνδέσει τόσο τους βασικούς κατηγορούμενους μεταξύ τους, όσο και όλους αυτούς με βομβιστικές επιθέσεις σε σπίτια δικαστικών λειτουργών. Μια ανώνυμη επιστολή, οι εμπλοκή μιας γυναίκας που -σύμφωνα με μάρτυρες- σχετιζόταν με τον Π. Βλαστό αλλά και η κατάθεση της φίλης της, στην οποία ο βαρυποινίτης είχε κάνει δώρο ακόμη και μαθήματα πιλοταρίσματος ελικοπτέρου είναι ορισμένα από τα στοιχεία που οδήγησαν τις αρχές στην αποκάλυψη του κυκλώματος που δρούσε με ορμητήριο της φυλακές, αλλά και των παράνομων ενεργειών του έξω από αυτές.
«Όλοι θέλουν να με φάνε» ήταν περίπου τα λόγια του προφυλακισμένου πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου στους ανακριτές διαφθοράς κατά την απολογία του στους Φούκα και Κατσιβελη σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση. Ο πρώην υπουργός φέρεται –σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας - να είναι ο ηθικός αυτουργός ο οποίος είχε ζητήσει από τους αρχινονούς του κυκλώματος να εκβιάσουν τον Γιάννη Σμπώκο, καθώς πίστευε ότι κρύβει χρήματα από τις μίζες για τα εξοπλιστικά. Υπενθυμίζεται ότι κατά του πρώην Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών και της αδερφής του, έχουν σημειωθεί τρεις βομβιστικές επιθέσεις.
Η γυναίκα που αποτέλεσε την αρχή του νήματος για την υπόθεση του κυκλώματος, αποκαλύπτοντας «σημεία και τέρατα» στις καταθέσεις της, είναι σήμερα προφυλακισμένη στις φυλακές του Ελαιώνα. Η περιβόητη Λίτσα, που με 7 προανακριτικές καταθέσεις της στην αστυνομία, αλλά και την απολογία της οδήγησε στην αποκάλυψη της «επιχείρησης» εντός των φυλακών Κορυδαλλού, μπορεί να προστατεύεται από διάταξη που δεν επιτρέπει την τιμωρία της για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, θα βρεθεί αντιμέτωπη όμως με τις κατηγορίες των επιμέρους πράξεων στις οποίες συμμετείχε. Οι φόβοι για την ζωή της την έχουν οδηγήσει σε ειδικό κελί, στο οποίο βρίσκεται μόνη της, ενώ προαυλίζεται σε ειδικό χώρο με αυξημένα μέτρα προστασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική της ακεραιότητα.

news247