Latest News

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το προσφυγικό


Στο νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προβλέπεται ότι... οι εισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά θα στερούνται το καθεστώς ελευθερίας για διάστημα 3-25 ημερών, ενώ επιχειρείται να μπει «μπλόκο» στους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εισέρχονται στη χώρα μας θα οδηγούνται στο hotspot και θα τελούν «σε καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας τους, με απόφαση του διοικητή του, η οποία εκδίδεται εντός τριών ημερών από την είσοδό τους».
Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, εάν οι διαδικασίες ταυτοποίησης δεν ολοκληρωθούν σε αυτό το διάστημα υπάρχει δυνατότητα παράτασης του περιορισμού της ελευθερίας των εισερχομένων για διάστημα 25 ημερών. Εναλλακτικά θα αποστέλλονται στα κέντρα μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Για όσους δε δεν δικαιούνται άσυλο ή διεθνή προστασία θα δρομολογούνται αμέσως οι διαδικασίες επιστροφής, επανεισδοχής ή απέλασης και θα παραπέμπονται στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.
Σε περιπτώσεις εισόδου μεγάλου αριθμού προσώπων σε νησιά που δεν έχουν hotspot, θα δραστηριοποιούνται οι Κινητές Μονάδες Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι κινητές μονάδες, που έχουν θεσμοθετηθεί παλαιότερα, θα προχωρούν σε διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης, μέχρι τη μεταφορά των εισερχομένων στις κατάλληλες δομές. Με αυτόν τον τρόπο οι διαδικασίες θα γίνονται πιο ευέλικτες, καλύπτοντας τις ανάγκες που διαμορφώνονται.
Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις που ανήκουν στα hotspots, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα μπορούν να λειτουργούν Ειδικοί Χώροι Παραμονής Αλλοδαπών (ΕΧΠΑ) ή ειδικοί χώροι κράτησης, για τους μετανάστες που θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.
Κυβερνώντες υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο οργανώνει καλύτερα την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, θέτοντας όλες τις δομές κάτω από κοινή ομπρέλα. Επίσης δίδεται άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου πριν από πέντε χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει απάντηση.