Latest News

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Το παρασκήνιο στην πώληση του λιμανιού στον Πειραιά


Ένα «σκοτεινό παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε του τελευταίους μήνες και μυστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την πώληση...
του ΟΛΠ». 
Το αποκαλύπτουν με σημερινή ανακοίνωσή τους, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ, προσθέτοντας ότι το «ξεπούλημα του λιμανιού δεν μπορεί να προχωρήσει».
Όπως αναφέρουν οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις, «γίνεται σύνδεση της πώλησης του λιμανιού με τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής σε μία περίοδο όπου το ΧΑ αλλά και άλλα χρηματιστήρια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».
Επίσης, ζητούν απάντηση από το ΤΑΙΠΕΔ «πώς πωλείται ολόκληρος ο ΟΛΠ έναντι 280 εκατ. ευρώ, όταν σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης η καθαρή παρούσα αξία της παραχώρησης του προβλήτα ΙΙ και εν συνέχεια του προβλήτα ΙΙΙ ήταν 1,05 δισ».
Όπως σημειώνουν, η cosco «θα αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του 51% του ΟΛΠ έναντι 280,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράττει από τη θυγατρική της ΣΕΠ το ενοίκιο παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙI, που το 2015 ήταν 38 εκατ. ευρώ». Επίσης, ρωτούν «τι γίνεται με τις παράνομες φοροαπαλλαγές της cosco, τις οποίες οφείλει στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Στο μεταξύ, η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους του ΟΛΠ να συμμετέχουν την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 στην ξενάγηση στο λιμάνι του Πειραιά από την Εναλλακτική Δράση και το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού με τη στήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλων συλλογικοτήτων και κοινωνικών κινημάτων.
Η Ένωση Λιμενεργατών υποστηρίζει ότι «η συμβολική αυτή δράση γίνεται στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης της κοινής γνώμης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και είναι μία περιήγηση στην Ηετιώνεια Πύλη, το Σιλό, τις πέτρινες δεξαμενές Βασιλειάδη και την αποθήκη Κανέλου, που αποτελούν μνημεία σύγχρονης ιστορίας και σχεδιάζεται να παραχωρηθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα».