Latest News

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο Πειραιά: Τρέχουν, αλλά δεν προλαβαίνουν...

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τις απαντήσεις του Δήμου Πειραιά στην έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου κατά την...
περίοδο 2002-2013.
Η έκθεση παραδόθηκε στο γραφείο δημάρχου, στις 9-10-2015 (κοινοποιήθηκε σε αντιδημάρχους,  τον γ.γ. του Δήμου και τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών) με την επισήμανση ότι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν εγγράφως αντιρρήσεις κατά της έκθεσης εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την παραλαβή  της.
Η προθεσμία λήγει σε λίγες ημέρες και παρά το τρέξιμο από τις υπηρεσίες φαίνεται ότι δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις απαντήσεις για όσα καταλογίζει η έκθεση των 268 σελίδων.
Ήδη υπάρχουν διαρροές σε sites ότι η δημοτική αρχή του Γιάννη Μώραλη αναμένεται να ζητηθεί νέα προθεσμία για την υποβολή των απαντήσεων του Δήμου Πειραιά, καθώς φαίνεται ότι δεν προλαβαίνουν να αντικρούσουν την έκθεση, παρά την εθελοντική συνδρομή του Τάσου Κάρλε, αλλά και τους εξωτερικούς συνεργάτες που κλήθηκαν να συνδράμουν έναντι αμοιβής 60.000 ευρώ.
Πάντως, η παράταση είτε δοθεί είτε όχι  εκτιμάται ότι δεν πρόκειται ν' αλλάξει, σε μεγάλο βαθμό,  όσα καταλογίζονται στην έκθεση για ατασθαλίες και παράτυπες πράξεις κατά την ελεγχόμενη περίοδο. (σ.σ. Oι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου εντόπισαν παρατυπίες σε συνολικά 39 διαφορετικές δραστηριότητες οι οποίες καλύπτουν όλο το εύρος αρμοδιοτήτων και λειτουργιών του Δήμου Πειραιά).

Δηλαδή, θεωρείται απίθανο να βρεθούν νέα ευρήματα που ν' ανατρέψουν όσα εντόπισαν οι ελεγκτές που ερευνούσαν επί σχεδόν 2,5 χρόνια κι είχαν όλο το χρόνο να ζητήσουν και να παραλάβουν στοιχεία από τις υπηρεσίες.  Επί της ουσίας, λοιπόν, η έγγραφη απάντηση του Δήμου αναμένεται να στηριχθεί σε νομικίστικες τυπικές ερμηνείες για κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις παρατυπιών, σε μια προσπάθεια κερδίσουν χρόνο και να μπορέσουν να σώσουν, ό,τι σώζεται...