Latest News

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Πόλεμος ανακοινώσεων στο Δήμο Πειραιά για το δημοψήφισμα

megalo-limani.blogspot.com
Με ένα νέο κύκλο ανακοινώσεων μεταξύ εργαζομένων και δημοτικής αρχής συνεχίστηκε ο ιδιότυπος "πόλεμος" που έχει ξεσπάσει στο Δήμο Πειραιά με αφορμή το δημοψήφισμα...

της Κυριακής.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δ.Σ. του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά είναι η εξής:
"Προφανώς και ενόχλησε τη Δημοτική Αρχή Πειραιά η κοινοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά που ακολουθώντας και την απόφαση της Π.Ο.Ε – Ο.Τ.Α, στηρίζει μαζικά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015, προκειμένου οι εργαζόμενοι να δώσουν ηχηρό μήνυμα, προς όλους τις πλευρές, ότι δεν δέχονται άλλα μέτρα που παρατείνουν τη λιτότητα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση των εργαζομένων και του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας.


Η επιστολή – απάντηση του Δημάρχου Πειραιά κ. Ι. Μώραλη έρχεται περισσότερο να δικαιώσει τις θέσεις που εκφράσαμε και την κριτική που ασκήσαμε στην στάση της Δημοτικής Αρχής για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου παρά να την αποδομήσει όπως προφανώς ήταν και το κίνητρο.  

Ο Δήμαρχος Πειραιά σε ευθεία γραμμή με τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που συγκροτούν το νέο μνημονιακό μπλοκ επιχειρεί με την επιστολή – απάντηση τη διαστρέβλωση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, θέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα Ευρώπη ή χάος.

Υποβαθμίζει ο Δήμαρχος Πειραιά ως απλά λάθη και όχι ως στοχευμένες πολιτικές που διατάχθηκαν από την πολιτική ηγεσία της Ε.Ε – Ε.Κ.Τ – Δ.Ν.Τ να εφαρμόσουν οι προηγούμενες υποτακτικές κυβερνήσεις σε βάρος των εργαζομένων και του Ελληνικού λαού.

Η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας δεν μπορεί να θεωρείτε λάθος, έχει στόχο τη συμπίεση των μισθών και συντάξεων, την κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την άλωση των εργασιακών σχέσεων  και την προώθηση της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας.

Όπως λάθος δεν αποτελούν και οι αυτοκτονίες, αλλά είναι επίπτωση της φτωχοποίησης και εξαθλίωσης χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Συμφωνούμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να έχει τις απόψεις – θέσεις του και να γίνονται σεβαστές, αρκεί όμως να μην θέλει να τις επιβάλλει στους εργαζόμενους χρησιμοποιώντας ψευδεπίγραφα εκβιαστικά διλλήματα, για την μη καταβολή μισθοδοσίας όταν μάλιστα γνωρίζει ότι η κατανομή των Κ.Α.Π για την τρέχουσα μισθοδοσία έχει εγκριθεί ήδη από το Υπουργείο Εσωτερικών σε 1.247.000 ευρώ. 

Η καταγγελία για το κλίμα εκφοβισμού και  πανικού που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί όλη την εβδομάδα από μέλος της Δημοτική Αρχής του κ. Ι. Μώραλη είναι βασισμένη πάνω σε πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα σε χώρους εργασίας του Δήμου από συγκεκριμένο μέλος της Δημοτικής Αρχής και είναι αυτονόητο ότι υπηρετεί και εφαρμόζει την πολιτική της.

Καλωσορίζουμε την επιθυμία του Δημάρχου Πειραιά να φέρει αλλαγή και νέα ήθη στην επικοινωνία με τους εργαζόμενους, ελπίζουμε να μην συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν η πρόσφατη στάση που επέδειξε ο κ. Ι. Μώραλης στον Αντιπρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Σωματείου μας Βασίλη Γκιτάκο, που προσομοιάζεται περισσότερο με γηπεδική συμπεριφορά παρά με στάση Δημάρχου απέναντι σε εκπρόσωπο των εργαζομένων.

Για το αν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων για την αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου αρμόδιες να απαντήσουν είναι οι δημοτικές παρατάξεις και ήδη έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας οι πρώτες διαφωνίες. Ωστόσο νομίζουμε ότι έχουμε το δικαίωμα της κρίσης για να κρίνουμε τον σκοπό που εξυπηρετούσε η συγκεκριμένη αναβολή.

Τέλος, επειδή στην επιστολή – απάντηση μπαίνει έντονα και το θέμα της Δημοκρατίας θα θέλαμε να επισημάνουμε προς όλους ότι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος, είναι η ίδια η δημοκρατία.

Η δημοκρατία των λαών, η δημοκρατία στην Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού.

Να μπορούν οι λαοί να ζουν με αξιοπρέπεια, να μπορούν να εκφράζονται και να επιλέγουν τους εκπροσώπους που θέλουν οι ίδιοι και όχι αυτούς που επιβάλλει  το οικονομικό κατεστημένο και υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου μας είμαστε στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής αλλά και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου να δώσουμε οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειάζεται. 
Το Δ.Σ. του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά.
Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, παρακάτω παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή του Δημάρχου Πειραιά κ. Ι. Μώραλη προς το Σωματείο.


"Με έκπληξη διάβασα χθες από τα Μ.Μ.Ε. φερόμενη ανακοίνωση του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών & Εργατοτεχνικών Δήμου Πειραιά. Είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω τα μέλη του Σωματείου, αλλά και τους δημότες που πιθανόν διάβασαν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση για τα εξής: Πραγματικά άποψη μου, αλλά και του Δημοτικού Συνδυασμού “Πειραιάς Νικητής” του οποίου ηγούμαι, ήταν και είναι ότι το μέλλον της χώρας και κατ’ επέκταση του Δήμου μας, είναι μέσα στην Ευρώπη.

Παρά τα όποια υπαρκτά μεγάλα προβλήματα που έφεραν τα πολλά λάθη των Ελληνικών Κυβερνήσεων, αλλά και της ηγεσίας της Ευρώπης με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την υψηλή ανεργία ή τη μείωση μισθών και συντάξεων, τη μόνη προοπτική συνεχίζει να αποτελεί η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

Αυτή την άποψη δε, ενστερνίζονται όχι μόνο ο Δημοτικός Συνδυασμός μας, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων της χώρας μεταξύ αυτών και των κομμάτων της Συγκυβέρνησης.

Στην κατεύθυνση αυτή η λογική ότι η άποψη μας αντανακλά τις απόψεις των “δανειστών – τοκογλύφων”, ότι “απορρέει από κομματικές – πολιτικές δυνάμεις ή ξένα και εγχώρια κέντρα” που μας τις επιβάλλουν, καθώς και ότι εκπροσωπούμε το “διεθνές & ντόπιο κεφάλαιο”, προφανέστατα ξεπερνούν τα όρια της κοινής λογικής και εντάσσονται σε μία προσπάθεια να διχάσουν και όχι να δώσουν λύση.

Η κάθε διαφορετική άποψη δεν μπορεί πλέον στην χώρα μας να συνδέεται ή να κατηγορείται ως ανθελληνική, αντεργατική, προδοτική ή μία σειρά άλλων χαρακτηρισμών εκατέρωθεν. ΟΛΕΣ οι απόψεις πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού.

Σχετικά με τις αστήρικτες κατηγορίες περί τρομοκρατίας, απειλών ή εκβιασμών προς τους εργαζομένους, και άσχετα αν δεν με αφορούν προσωπικά, τις απορρίπτω ως ανυπόστατες και καλώ το Σωματείο ή να κάνει επώνυμη καταγγελία για το ποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι το έπραξαν ή να σταματήσει μια τέτοιου είδους πρακτική, η οποία επαναλαμβάνω δεν βοηθά ούτε τη χώρα ούτε φυσικά τον Δήμο μας, αλλά ούτε και την απαιτούμενη καλοπροαίρετη συνεργασία, ανεξάρτητα των όποιων διαφορετικών απόψεων.

Άλλωστε, η παρουσία μου ως Δήμαρχος επιθυμούσα και επιθυμώ εκτός των όποιων άλλων αλλαγών να φέρει αλλαγή και στα ήθη και τρόπο επικοινωνίας της νέας Δημοτικής Αρχής με το σύνολο των εργαζομένων κάτι το οποίο προσωπικά προσπαθώ να αποδεικνύω καθημερινά.

Μαθήματα και υποδείξεις περί δημοκρατίας ή δικαιωμάτων των εργαζομένων και των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας τους να κρίνουν και να αποφασίζουν δεν δέχομαι, γιατί ο καθένας μας έχει την προσωπική του πορεία, αλλά εκτός αυτού είναι και παντελώς άκαιρες σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη για το μέλλον όλων μας στιγμή.

Τέλος, προφανέστατα το σωματείο δεν φρόντισε να ενημερωθεί ότι η αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε κατόπιν σύμφωνης γνώμης ΟΛΩΝ των Συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου και άρα είναι το λιγότερο ψευδές ότι αναβλήθηκε για να μην συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος.
Ιωάννης Π Μώραλης

Δήμαρχος Πειραιά


 @ Αν και το θέμα έχει ξεκινήσει λίγο πολύ από (ΕΔΩ), την ανακοίνωση Μώραλη δεν τη λάβαμε από το Δήμο Πειραιά(!) και την αναδημοσιεύουμε από το megalo-limani. blogspot.gr